До г-н Цацаров от един студент по право

zx620y348_2696527

Снимка: Надежда Чипева, „Капитал“

Здравейте, г-н Цацаров. Макар да съм репортер на хонорар в „Капитал“, пиша от името студент по право в Софийския университет, което е основното ми занимание, както и надеждата ми за бъдещо развитие – да бъда юрист. Като човек, който все още не практикува, моите познания и представи за правото са теоретични и идеалистични: ежедневно ни се обяснява как стоят нещата според буквата на закона, по какъв начин би трябвало да се провеждат разследвания, как би трябвало да се разсъждава при внасяне на обвинителен акт. Някои от преподавателите ни полагат много усилия да ни убедят в съществуването на независими и честни магистрати, въпреки всичко, което чуваме и виждаме около себе си. И ние им вярваме и знаем, че такива хора има, независимо дали са малцинство или мнозинство. Но в следващия момент, г-н Цацаров, пускам телевизора и виждам Вас, прокурор №1, леещ откровени манипулации и собствени интерпретации на законите в национален ефир. Отварям официалните прессъобщения на прокуратурата и виждам твърдения, съшити толкова неумело едно с друго, че физическият им еквивалент би бил купчина парцали.

Всичко, което знам на теория, г-н Цацаров, ежедневно е разбивано на пух и прах от ръководената от Вас институция. Не само че няма прозрачност, не само че за седемте месеца, в които пиша за „Капитал“, не получих нито един отговор от прокуратурата на нито едно мое официално запитване, не само че сте довели борбата за правосъдие до махленски спорове, а Вие работите за бавното изчезване на надеждата на нас, искащите да работят това, което са завършили, че ще имаме възможност един ден да намерим мястото си в действаща, ефективна и независима система. Че каквато и професия да изберем, няма да се налага да преглъщаме съвестта си и да действаме не според вътрешните си убеждения и идеите на правото и морала, за да изплуваме и да се издигнем. Няма значение дали възможността за натиск и контрол върху съдебната система и отделните магистрати наистина се употребява, или само съществува. Дори хипотетичното й съществуване е достатъчно основание за пълно преструктуриране и промяна. И това засяга всички юридически професии, защото недостатъците в един чарк повреждат цялата машина. Вие, г-н Цацаров, с твърденията си, които все повече се отдалечават от тона на магистрат и все повече се приближават към тона на предаванията за житейски драми, допринасяте за вярата, че реформа не е нужна и че Европейската комисия всъщност не е казала това, което е казала. Или Вие как бихте изтълкували фразата „независим анализ на прокуратурата“?

Лесно е да се прехвърля топката към съда, г-н Цацаров, лесно е и да се обикалят националните телевизии, а най-лесно е се манипулира общественото мнение, когато става дума за въпроси, с които малко хора са запознати в детайли – колко от гледащите интервютата Ви са чели целия доклад на ЕК или пък са запознати в подробности с наказателно-процесуалния кодекс? Не всеки е длъжен да има познанията на практикуващ правист или да следи отблизо всяка тема, и именно на това Вие и другите като Вас разчитате.

Само че като студент по право аз все още имам надежда, г-н Цацаров, че някога в България ще има независима и неопорочена система. И искрено вярвам, че някой ден юрист със същите надежди като моите ще е на Ваше място, г-н Цацаров. Помислете си Вие къде ще сте тогава.

Радослава, студент в СУ IV-ти курс и репортер в „Капитал“

 

13 мнения за “До г-н Цацаров от един студент по право

  1. Трябва по рязък тон, директно трябваше да напишеш на тая дебела глава, че докато изроди като него са във властта, никога няма да се оправи тази страна.

    Харесвам

  2. Дали съм разбрал правилно ? Бойко притиска Цацаров да опраска Янева , която е опраскала преди това след натиск на същият Цацаров Цветанов на първа инстанция. Логично е да си помисля, че и тогава Бойко е натиснал Главният прокурор. Каква може да е целта?Може би сплашване на авера ? Изобщо какво става в тази държава и как е възможно мутрата премиер да ползва Главният прокурор като бухалка. С какво го е хванал? В нормална държава това е мегаскандал, а в Бананова Република Чалгария махленски клюки , които никой няма намерение да разследва . Снишаване , снишаване …В джоба на сакото на снимката Цацаров не държи оставката си, нито пък Пеевски лапащ милиони от корупция

    Харесвам

  3. Браво за смелостта, това е важно качество което малцина имат и още по-малко пък го оценят, защото им липсва на самите тях.
    Браво.

    Харесвам

    • Здравейте, двете думи са синоними според всеки речник, до който аз имам достъп. Иначе съм чувала често „юристи“ да са възмущават от употребата на правист, но лично аз не мога да открия нито едно обосновано или логично мнение защо. :))

      Харесвам

  4. Посредствено написано. И без да казвате „човек, който все още не практикува“, личи че сте такъв.

    Харесвам

    • С удоволствие приемам критики. Тъй като в написаното от мен няма почти нищо на правна тематика и е далеч по-свързано с личността на главния прокурор и неговите действия в политическото пространство, ми е интересно какво правно неиздържано има в публикацията? Това, че не практикувам още, съм го посочила изрично, защото ключовото в написаното от мен е, че е мнение на непрактикуващ бъдещ юрист, с оглед примера, който ми се дава на мен и на всеки друг студент по право, защото той се отразява на това какви специалисти ще сме един ден. По принцип в развитите общества мнението на студентите е важно. Разбира се очевидно за Вас не е така.

      Харесвам

Вашият коментар